Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Κριτική κινηματογράφου

The Adjustment Bureau - Οι Ρυθμιστές
(3/5)

Σκηνοθεσία & σενάριο:
George Nolfi

Με τους:
Ματ Ντέιμον, Έμιλυ Μπλαντ

Είδος:
Επιστημονικής φαντασίας

Διάρκεια:
106'

Καταλληλότητα:
Κατάλληλο


Υπόθεση:
Οι Ρυθμιστές είναι μια μεγάλη ομάδα μυστηριωδών αντρών που είναι υπεύθυνοι βασικά για αυτό που εμείς αποκαλούμε "μοίρα". Η μοίρα λοιπόν, είναι ένα σχέδιο που αναγράφεται σε κάποια βιβλία. Όταν, από ένα λάθος ενός από «Αυτούς», ο πολιτικός Ντέιβιντ Μόρις συναντήσει τυχαία την ανερχόμενη μπαλαρίνα Ελίς, ο έρωτας μεταξύ τους θα τους κάνει να αποκλίνουν από τα σχέδια που έχουν ορίσει για αυτούς οι Ρυθμιστές, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να προσπαθούν με νύχια και με δόντια να τους χωρίσουν, μια και αλλιώς οι συνέπειες θα είναι σοβαρές... Ο Ντέιβιντ όμως ξέρει πως είναι φτιαγμένος για την Ελίς και δεν το βάζει κάτω...

Ο σεναριογράφος της τριλογίας Bourne συνδυάζει το «Inception» με το «Ημερολόγιο», επιλέγει δύο φυσιογνωμικά ανθρώπινα ατελείς πρωταγωνιστές και καταφέρνει να δημιουργήσει μοναδική χημεία μεταξύ τους. Η έμφαση στους πρωταγωνιστές, η σεμνότητα της επιστημονικής φαντασίας και ο ρομαντισμός της ταινίας είναι τα στοιχεία που την αναδεικνύουν ως μία από τις πιο φρέσκιες προτάσεις για το είδος των τελευταίων χρόνων.

Στα θετικά (+):
  • Ο Νόλφι δεν επικεντρώνεται στην επιστημονική φαντασία, την εμπορικότητα των εφέ και την επιφανειακή ποιότητα των απλοϊκών της συμβολισμών, αλλά τη διατηρεί συγκρατημένη, σε σχεδόν ρετρό ύφος, ώστε να τονιστεί, μέσα από αυτή, ο ρομαντισμός του φιλμ.
  • Η υποδειγματική χημεία μεταξύ των Ματ Ντέιμον και Έμιλυ Μπλαντ.
  • Η ρεαλιστική οπτική γωνία της επιστημονικής φαντασίας. Στο επίκεντρο της ταινίας βρίσκεται η πραγματικότητα, οπότε το φαινόμενο της "μοίρας" προφανώς και έχει μεγάλη επίπτωση στη ζωή των ηρώων, συναισθηματικά και μη. Τους βάζει σε ασύλληπτα διλήμματα και δημιουργεί εξωφρενικές παρεξηγήσεις. Αυτά αποτελούν το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ταινίας.
Στα αρνητικά (-):
  • Το υποτονικό ύφος της επιστημονικής φαντασίας, όπως είπαμε, μπορεί να συμβάλλει στην δύναμη του ρομαντισμού του φιλμ, μα όχι και σε αυτή του σασπένς. Η ταινία είναι μάλλον συγκρατημένη και δεν υπάρχει στιγμή που θα σε ενθουσιάσει ή θα σου μένει αξέχαστη.
  • Τα κλισέ. Από το πρώτο φιλί των ηρώων καταλαβαίνεις πως πέρα από την υφολογική ιδιαιτερότά της, η ταινία δεν έχει να σου προσφέρει κάποια άλλη μεγάλη πρωτοτυπία. Η εξέλιξη της πλοκής είναι σχετικά προβλέψιμη και το τέλος, αν και ικανοποιητικό συναισθηματικά, πολύ "αμερικάνικο".

Συνοπτικά:
Χωρίς να είναι κανένα σπουδαίο αριστούργημα ή ορόσημο στο είδος, το «Adjustment Bureau» είναι μια ιδιαίτερα ξεχωριστή ταινία επιστημονικής φαντασίας, χάρη στον ρομαντισμό της και στην ρεαλιστική διάσταση του sci-fi. Το σημαντικότερο όμως είναι πως το έργο είναι απολαυστικότατο και έχει έναν σπάνιο στην εποχή των εκκοφαντικών εφέ αέρα φρεσκάδας που χαρακτηρίζεται από δύο στοιχεία: απλότητα και συναίσθημα. Δύο στοιχεία τα οποία οι περισσότεροι χολυγουντιανοί δημιουργοί μοιάζουν να έχουν ξεχάσει...


+ Άλλες πηγές:

(0/5: κακή | 1/5: μετριότατη | 2/5: ενδιαφέρουσα | 3/5: καλή | 4/5: πολύ καλή | 5/5: αριστούργημα)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου