Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Κριτική κινηματογράφου

Winter's bone - Στην καρδιά του χειμώνα
 (2/5)


Σκηνοθεσία:
Debra Granik

Σενάριο:
Debra Granik & Anne Rosellini

Με τους:
Jennifer Lawrence, John Hawkes

Είδος:
Δραματική

Διάρκεια:
100'

Καταλληλότητα:
R


Υπόθεση
Η δεκαεπτάχρονη Ρη φροντίζει την οικογένειά της, που αποτελείται από τα δύο μικρότερα αδέλφια και την τρελή μητέρα της και, όταν μαθαίνει πως αν ο εξαφανισμένος πατέρας της δεν εμφανιστεί σε μια δίκη θα χάσουν το σπίτι τους, αποφασίζει να τον βρει, όσο επικίνδυνο κι αν πρόκειται να αποδειχτεί αυτό.

Υποψήφιο για Όσκαρ καλύερης ταινίας, Α' γυναικίου ρόλου, Β' ανδρικού ρόλου και προσαρμοσμένου σεναρίου, το Winter's Bone είναι ένα ενδιαφέρον, μα υπερτιμημένο και χωρίς λόγο λατρεμένο από τους κριτικούς δραματικό θρίλερ. Σε σύγκριση με το Social Network μπορεί να κερδίζει, αλλά για μένα τουλάχιστον η οσκαρική υποψηφιότητά του δεν δικαιολογείται.

Στα θετικά (+):
  • Όλοι, ανεξαιρέτως, οι ηθοποιοί. Τουλάχιστον τις δύο (από τις τέσσερεις) οσκαρικές υποψηφιότητες που αφορούν τις ερμηνείες ομολογουμένως τις άξιζε το έργο. Η νεαρή Τζένιφερ Λόρενς είναι η δεύτερη μικρότερη σε ηλικία ηθοποιός που διεκδικεί Όσκαρ φέτος (την ξεπερνά μόνο η γεννημένη το Δεκέμβριο του '96 Χέιλι Στέινφελντ του True Grit) και πράγματι είναι το λιγότερο εντυπωσιακή. Πέρα, όμως, από το παίξιμό του, κάθε ηθοποιός της ταινίας έχει ως μεγάλο βοηθό τη φυσιογνωμική του ιδιαιτερότητα. Μόνο και μόνο η θέα των προσώπων των ηρώων είναι απολαυστική και αρκετή για να κρατήσει το ενδιαφέρον σε επίπεδα ικανοποιητικά.
  • Η ατμόσφαιρα που κυριαρχεί καθ' όλη τη διάρκεια του φιλμ. Μια παγωμένη, σκοτεινή, βίαια, αφιλόξενη, ψυχρή τόσο όσον αφορά τον καιρό, όσο και τα συναισθήματα επαρχία της Αμερικής κινηματογραφείται εκπληκτικά, εμμένοντας στην προσπάθεια να σε καθηλώσει. Σε κάποιο βαθμό αποτελεσματικό, αλλά υπερβολικά φιλόδοξο θα έλεγα.
Στα αρνητικά (-):
  • Δυστυχώς, όσο αφιλόξενη είναι η μικρή αυτή επαρχία, άλλο τόσο αφιλόξενη μοιάζει και η ταινία. Η σκηνοθέτιδα θέλει να αφήσει τις αγωνειώδεις μουσικές και άλλα τρικ έντασης στην άκρη και να σε καθηλώσει με σιωπές και βλέμματα. Λίγοι έχουν καταφέρει κάτι τέτοιο (βλ. «Una pura formalita» του Τζιουζέπε Τορνατόρε) και δεν μπορώ να πω πως η Ντέμπρα Γκράνικ κατάφερε να προσθέσει το όνομα της σε αυτούς. Αντί να δημιουργήσει υπόγεια ένταση, η σκηνοθέτις προβάλλει μια εσωστρέφεια, που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη οποιουδήποτε σασπένς. Το μυστήριο που υπάρχει δεν σε κάνει τόσο να έχεις την περιέργεια για το 'παρακάτω', αλλά την αίσθηση ότι δεν έχεις καταλάβει κάτι που θα έπρεπε.
  • Διεκδικούσε και Όσκαρ σεναρίου η ταινία, τρομάρα της. Εγώ θα χαρακτήριζα το σενάριο αδύναμο.  Με ένα πιο κατάλληλο, η «Καρδιά του χειμώνα» θα μπορούσε να είναι περισσότερο θρίλερ απ' ό,τι δράμα (περισσότερη αγωνία) ή, αντίστροφα, περισσότερο δράμα απ' ό,τι θρίλερ (μεγαλύτερη συναισθηματική υπόσταση). Ως έχουν τα πράγματα, είναι και στους δύο τομείς υπερβολικά συγκρατημένη. Κρίμα.

Συνοπτικά:
Δυστυχώς το «Winter's Bone» είναι ένα δραματικό θρίλερ (ή θριλερικό δράμα;) που ισορροπεί μάλλον αμήχανα ανάμεσα στα δύο είδη, καθώς μένει και στα δύο υπερβολικά συγκρατημένο. Η σκηνοθέτιδα Ντέμπρα Γκράνικ κάνει φιλόδοξες, αλλά πολύ παράτολμες προσπάθειες και τελικά δεν καταφέρνει να σου τραβήξει το ενδιαφέρον όσο θα ήλπιζε. Ενδεχομένως να χρειαζόταν ένα πιο δυνατό σενάριο, αλλά πάντως έχει ως συμμάχους τη φωτογραφία που δημιουργεί έντονη ατμόσφαιρα και τους φυσιογνωμικά σχεδόν αξέχαστους και ερμηνευτικά εξαιρετικούς ηθοποιούς της να κρατάνε όλη την ταινία στις πλάτες τους.

+ Δείτε το trailer

+ Άλλες πηγές:

(0/5: κακή | 1/5: μετριότατη | 2/5: ενδιαφέρουσα | 3/5: καλή | 4/5: πολύ καλή | 5/5: αριστούργημα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου