Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Κριτική κινηματογράφου

Harry Potter and the deathly hallows - part 1
 (3/5)


Σκηνοθεσία:
David Yates

Με τους:
Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Ralph Fiennes, Helena Bonham - Carter

Σενάριο:
Steve Kloves

Είδος:
Φαντασίας

Καταλληλότητα:
PG-13 (Ακατάλληλη κάτω των 13)

Υπόθεση:
Ο Χάρι, ο Ρον και η Ερμιόνη, καταζητούμενοι και κυνηγημένοι, ξεκινούν το ταξίδι τους για την εύρεση των υπόλοιπων Πεμπτουσιωτών για να νικήσουν τον Βόλντεμορτ. Εν τω μεταξύ οι δυνάμεις του τελευταίου μεγαλώνουν, καθώς πια έχει πάρει τον έλεγχο ακόμα και του υπουργείου, αλλά και του Χόγκουαρτς.

Η σειρά μπορεί να μοιάζει κάπως κουρασμένη, αλλά σίγουρα δεν έχει χάσει τη μαγεία της. Οι προβλέψεις που έκανα στο Coming out this week της τελευταίας εβδομάδας για το έβδομο αυτό μέρος του franchise επιβεβαιώθηκαν, ευτυχώς όμως περισσότερο οι θετικές, παρά οι αρνητικές.

Στα θετικά (+) :
  • Όλη η ταινία από τη μέση και μετά. Μπορεί αρχικά να αργεί λιγάκι να σε βάλει στο κλίμα της, αλλά όταν σε βάζει, το κάνει για τα καλά και από τη μέση μέχρι το τέλος είναι απλά ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ.
  • Η εμφάνιση πλειθώρας γνωστών χαρακτήρων που κάνει εμφανές ότι το μεγάλο φινάλε πλησιάζει...
  • Το αρκετά διαφορετικό στυλ. Εδώ απομακρυνόμαστε από το Χόγκουαρτς και έχουμε μια περιπέτεια φαντασίας που θυμίζει ακόμα και road movie, με έμφαση στους χαρακτήρες.
  • Ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες σκηνές (αν έχετε δει την ταινία, θυμηθείτε τη σκηνή του χορού, όπως και την ιστορία των τριών αδελφών)
  • Μόνο και μόνο το γεγονός πως φέρει το όνομα «Χάρι Πότερ». Έχουμε μεγαλώσει με τη συγκεκριμένη σειρά και τη λατρεύουμε...
Στα αρνητικά (-) :
  • Η χιουμοριστική διάθεση που κυριαρχεί μέχρι τα μισά. Μπορεί στις δύο προηγούμενες ταινίες του σκηνοθέτη το χιούμορ του να δούλεψε καλά, δεν ταιριάζει όμως στο δρόμο για το μεγάλο φινάλε.
  • Οι περισσότερες σκηνές δράσης είναι σύντομες και κακογυρισμένες.
  • Το υποτονικό φινάλε, κάτι που βέβαια ήταν αναμενόμενο, αφού το στόρι έχει κοπεί στη μέση.
  • Η συχνή αίσθηση της επανάληψης, πρόβλημα που, έτσι κι αλλιώς, υπήρχε και στο βιβλίο.
  • Το χτένισμα του Ντάνιελ Ράντκλιφ.
ΟΜΩΣ! Μην ανησυχείτε, κανένα από τα αρνητικά δεν πρόκειται να σας ενοχλήσει, αν είστε φαν...



Συνοπτικά:
Μέχρι τη μέση του έργου, υπάρχει μια μάλλον άστοχη έμφαση στο χιούμορ, που εδώ δεν δουλεύει όπως στις δύο προηγούμενες ταινίες, γιατί η ατμόσφαιρα θα έπρεπε να είναι πολύ πιο βαριά. Αντίθετα όμως, το δεύτερο μισό της ταινίας είναι εξαιρετικό, δίνει έμφαση στους χαρακτήρες (ο Χάρι έχει περισσότερο "βάθος" από ποτέ), έχει ορισμένες σκηνές που δεν περνάνε απαρατήρητες, θυμίζει ακόμα και road movie και είναι μια απολύτως πετυχημλενη προετοιμασία γα το μεγάλο φινάλε...




Άλλες πηγές: http://www.imdb.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου