Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011

Κριτική κινηματογράφου

The King's Speech - O Λόγος Του Βασιλιά
(4/5)


Σκηνοθεσία:
Tom Hooper

Με τους:
Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Gonham Carter, Guy Pearce, Michael Gambon

Είδος:
Ιστορική, δραματική

Διάρκεια:
118'

Καταλληλότητα:
Κατάλληλο άνω 13


Υπόθεση:
Η ταινία αφηγείται τη σχέση του γιου του βασιλιά της Αγγλίας Γεωργίου Ε', Μπέρτι, που θα γίνει ο ίδιος βασιλιάς μετά το θάνατο του πατέρα του και την παραίτηση του αδελφού του, με τον "ανορθόδοξο" λογοθεραπευτή του, η οποία θα εξελιχθεί σε μια δυνατή φιλία, που θα κρατήσει για ολόκληρη τη ζωή των δύο αντρών.

 Ο «Λόγος του βασιλιά» είναι ένα συγκινητικό ιστορικό δράμα, που αναμφίβολα αξίζει πολλές περισσότερες διακρίσεις από το μέτριο και σχεδόν αφόρητα υπερτιμημένο «Social network» και παρόλο που πιστεύω πως το τελευταίο θα είναι αυτό που θα αποδειχτεί ο μεγάλος θριαμβευτής των Όσκαρ, προσωπικά υποστηρίζω την ταινία του Χούπερ (αν και άμα πέρναγε από το χέρι μου, ως καλύτερη ταινία θα βράβευα το Inception)...

Στα θετικά (+):
  • Οι ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών, Κόλιν Φερθ και Τζέφρι Ρας, οι οποίοι έχουν ενθουσιάσει κοινό και κριτικούς και δίκαια θεωρούνται, ειδικά ο Κόλιν Φερθ, φαβορί για τα Όσκαρ α' και β' ανδρικού ρόλου αντίστοιχα.
  • Η αναπαράσταση εποχής. Βρισκόμαστε στις αρχές του 20ού αιώνα, οπότε τα μηχανήματα και τα ηλεκτρονικά μέσα ακμάζουν και σιγά σιγά αρχίζουν να αλλάζουν τον κόσμο. Βλέποντας την ταινία, το γεγονός ότι αυτή αναφέρεται σε τόσα χρόνια πριν από το σήμερα σε εντυπωσιάζει όσο πολύ σπάνια, καθώς ο ρεαλισμός της σε πείθει απολύτως.
  • Η σκηνογραφία, η μουσική επένδυση του Αλεξάντερ Ντεσπλά και ιδίως η εκπληκτική φωτογραφία, που θα κάνουν τον «θείο Όσκαρ» περήφανο...
  • Η λεπτή αίσθηση του χιούμορ, που είναι τόσο εύστοχη και απολαυστική γιατί, αντίθετα απ' ό,τι ο Φίντσερ του «Network», ο Τομ Χούπερ αγγίζει το θεατή και επιτυγχάνει την ταύτιση με τους ήρωες.
  • Το φινάλε ίσως θα μπορούσε να είναι και κομματάκι δυνατότερο, όμως είναι πανέμορφο, συγκινητικό και εν μέρει ειρωνικό, ενώ καθιστά το φιλμ ολοκληρωμένο τόσο δραματουργικά, όσο και ιστορικά.
  • Καθώς η ταινία τελειώνει, έχεις την αίσθηση ότι θέλεις να χειροκροτήσεις, πράγμα που δεν συμβαίνει κάθε μέρα...
Στα αρνητικά (-):  
       ΤΙΠΟΤΑ!


Συνοπτικά:
Εξαιρετικά πειστική ταινία, τόσο ως προς τις συγκλονονιστικές, ανθρώπινες ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών, όσο και ως προς την ρεαλιστικότατη αναπαράσταση εποχής. Η φωτογραφία είναι πανέμορφη, το χιούμορ λεπτό και απολαυστικό, ενώ το φινάλε σε κάνει να θέλεις να χειροκροτήσεις! Συμπέρασμα; Όσκαρ Όσκαρ Όσκαρ!

+ Δείτε το trailer

+ Άλλες πηγές:
www.imdb.com
www.cine.gr
www.athinorama.gr

(0/5: κακή | 1/5: μετρότατη | 2/5: ενδιαφέρουσα | 3/5: καλή | 4/5: πολύ καλή | 5/5: αριστούργημα)

2 σχόλια: